Все віддамо заради дітей!
Україна, Закарпатська область, Виноградівський район, смт. Королево, вул. Молодіжна 47

Родина гороб'ячих
   До гороб'ячих належить 3/5 всіх птахів земної кулі. їх можна зустріти скрізь, крім Антарктиди. Кожен вид вибрав собі місце до смаку - ліс, тундру, гори, пустелі, поле, степ, місто чи село. Є серед них дуже маленькі, масою 5-8 г, є і великі -такі, як ворони. Забарвлення пір'я гороб'ячих то вражає багатством, то дивує скромністю. Багато з нас, побачивши оливково-буре забарвлення чудового співця - солов'я, розчаровується, але в природі все має свій сенс. Так і пташине забарвлення. Птахи, у яких гніздо погано замасковане і знаходиться на землі, мають непомітне забарвлення. Яєчка теж важко виявити через їх ряботиння. Та й пташенята довго не засиджуються у гнізді, залишаючи його днів через 7-8. Часто гороб'ячі виводять пташенят по два рази на рік. У кожному виводку може бути від 3 до 16 пташенят. Батьки ледь встигають їх годувати. Більшість з них приносять їжу пташенятам по кілька сотень разів на добу. Гороб'ячі завдяки своїй чисельності і всеїдності - наші незамінні помічники в боротьбі зі шкідниками лісу, поля, городу.
   А скільки радості від пісень цих співаків! У кожної пташки своя пісня, своя манера виконання. Ворони, шпаки, сорокопуди, навіть канарки здатні наслідувати голоси тварин, різні звуки, промовляти слова. Цією здатністю вони поступаються лише папугам.
   Деякі з родини гороб'ячих - чудові літуни і мають чудовий зір. Дуже майстерні і винахідливі при обладнанні гніздечка. У вівчарика воно має вигляд будиночка з трави, у дрозда ретельно вимащене з середини глиною, у ремеза зіткане зі стеблин та деревного пуху.
   У неволі гороб'ячі живуть до 30 років: ластівка - 16, жайворонок - 9, сорокопуд - 12, горобець - 15, шпак - 20.
Співучі та декоративні птахи
   Співучими називають усіх дрібних птахів з родини гороб'ячих, самці (у деяких видів самки) можуть дзвінко співати. Передусім - це солов'ї, шпаки, синиці, зяблики, жайворонки, щиглі, канарки тощо. До таких інколи відносять птахів з голосами далеко не музичного тембру, як наприклад, всіх птахів із родини воронових чи крикливу майку з родини шпаків.
   Наші співучі птахи на волі поїдають величезну кількість шкідників рослин і насіння бур'янів. З настанням осені більшість із них відлітає у теплі краї, але обов'язково навесні повертається до місця свого розмноження. Звичайно, при далеких перельотах багато з них гине. Серед співучих птахів є такі, що залишаються у нас на зиму. Можуть жити і в неволі.
   Декоративними називають птахів, які мають яскраве забарвлення пір'я. Поєднання декоративності птахів з гарним співом майже не зустрічається у природі.
   Більшість декоративних птахів - зерноїдні, їх утримують у зоопарках і вдома у клітках. Це папуги, птахи з родини ткачикових. Багато з них мають яскраве пір'я, гарний голос.
   З вітчизняних птахів до декоративних належать горлиці, декоративні голуби, дрібні кури.
Птахи-хижаки
   У світі налічується близько 270 видів. Хижі птахи (шуліка, орел, орлан, сокіл, гриф, гарпія, кречет, скопа, кондор, яструб, канюк, орел, секретар). Із орлів найпоширеніший – беркут (занесений до Червоної книги). Живуть довго (від 25 до 60 років) парами і з року в рік гніздяться в одному і тому самому місці. Яєць у кладці мало, і батьки насиджують їх майже два місяці. Пташенята вилуплюються зрячими, з пушком, але батьки їх ще довго годують. Наприклад, у грифів пташенята можуть самі здобувати їжу тільки з три-чотиримісячного віку. Основна їжа - тварини, трупи тварин.
   Більшість птахів-хижаків вишукують здобич у польоті, тому всі вони добре літають і мають чудовий зір. Дзьоб у них міцний, загнутий на кінці. Біля його основи є ділянка голої шкіри (восковиця), часто яскраво забарвлена. Лапи із загнутими гострими кігтями. Це їхня зброя для нападу і захисту.
   Майже всі птахи-хижаки корисні: більшість із них поїдає шкідливих гризунів і комах. Крім того, виловлюючи в першу чергу слабких і хворих тварин, відіграють у природі роль санітарів.
   Тепер у всіх країнах більшість видів птахів-хижаків взято під охорону.
   З давніх часів людина використовувала хижих птахів для полювання. Досвідчений мисливець може вполювати зі своїм беркутом за сезон до 50-60 лисиць.
   Американські грифи (до них належать найбільший хижий птах - кондор, королівський гриф, гриф-індійка, гриф-урубу) - гірські птахи, які харчуються трупами.
   Сова. Птах середнього розміру, трохи більший за ворону. Забарвлення мож бути сірим або рудим. Поширена по всій території України. Живе до 20 років в лісах, садах, парках, іноді біля людських осель.
   Гніздиться у дуплах, іноді печерах, щілинах або у будівлях. Безшумна в польоті, здатна бачити у темряві, мас гострий слух, моментальну реакцію, м'яке пухнасте оперення. Великі очі дозволяють бачити протягом усієї доби, рухлива шия - крутити головою у вертикальній площині на 270, а в горизонтальній - на 180 градусів, оглядаючи все навкруги.
   Весь організм сови пристосований для полювання вночі. Залежно від розмірів птаха здобиччю їй слугують великі комахи, птахи, риба, дрібні ссавці. У роки посиленого розмноження мишей сови активно і у великій кількості знищують цих шкідливих гризунів. Деякі, наприклад, одна з найменших сов - гороб'ячий сичик - узимку влаштовується в дуплах, у яких знаходили до тисячі решток різних тваринок.
   Соловей. Належить до родини дроздових птахів. їх є кілька видів. Гарний граціозний птах з високими лапами, тонким дзьобом, великими чорними очима. Спинка рудувато-бура, горло і груди світло-сірі з ледь помітними зеленими цяточками, черевце біле. Хвіст досить довгий, рудий. М'яке пір'я щільно прилягає до тіла. Наприкінці літа відлітає на південь, в кінці квітня чи на початку травня повертається назад. Першими з теплих країв до нас повертаються самці, а за кілька днів самки. Гніздо самець і самка будують разом. Улюбленим місцем про­живання є листяні ліси, гаї, густі хащі біля річок та озер, а також сади і парки.
   Чайка. На землі живе понад 80 видів, з них 35-у нашій країні. Трохи більший за голуба птах поширений по всій Україні. Верх тіла чорний з металевим блиском. Розумна, спостережлива, вона приносить користь людям як санітар водойм - виловлює ослаблену і хвору рибу. Живе переважно в колоніях на берегах річок, морів, озер, великих боліт. Невтомні чайки вміють регулювати свій політ.
   Чайки чудово плавають, спокійно, наче поплавці, погойдуються на хвилях. А крячки, склавши крила, з розгону пірнають у воду і моментально вискакують із неї зі здобиччю. Кормом для чайок, крім риби, слугують різні комахи, молюски, ягоди, черв'яки, яйця птахів, гризуни. Багато птахів поїдають відходи рибного, тюленевого промислів, з'являються на міських звалищах.
   У чайок черевце, звичайно, біле. Це для того, щоб не налякати рибу, за якою полюють. Велика морська чайка важить усього 50 г, розмах крил 655 мм. Завдяки наявності особливої залози можуть пити солону морську воду.
   Чапля. У нашій країні гніздяться 13 із 64 видів. Найбільш відомі і поширені у нас сіра, велика біла, мала, біла, руда, бугай. Довгоногі, з рідким пір'ям, ці жителі боліт, узбереж, рідше сухих лісів, відрізняються один від одного розмірами, забарвленням, звичкою гніздитися колоніями або по одному, їх можна зустріти скрізь, крім Крайного Півдня і Півночі. Великий білий птах з чорним дзьобом і ногами гніздиться у дельтах річок. Молюски, великі комахи, жаби, риба, гризуни - основна їжа чаплі, але найулюбленіша здобич - риба. Як справжні риболови, вони довго, не поворухнувшись, підстерігають здобич, а потім моментально наНосять жертві удар.
   Багато білих чапель було знищено через їхнє гарне біле пір'я, яке з'являється навесні, в час парування, тому тепер ці птахи перебувають під захистом держави.
   Шпак. Ученим відомо майже 110 видів, 6 з яких живуть у нашій країні. Чудово копіюють звуки. Сама їхня пісня часто складається з чужих "арій". Подібно до папуг, вони наслідують і людський голос. Надзвичайно прив'язані до місць свого перебування. Часто залишаються на зимівлю, знаходячи їжу на звалищах, ягідних кущах.
   Навесні шпаки, що зимували у теплих краях, повертаються у рідні краї. Летять вони зі швидкістю 74 км/год. Кожна пара намагається зайняти те саме гніздо, що і минулого року. А якщо гніздо не збереглося, шукають відповідне місце для нового - дупло, щілину в стіні будинку, скелі або урвищі, шпаківні.

   Відкладають шпаки по 4-8 голубуватих або зеленкуватих яєць. Насиджує яйця в основному самочка, а самець турбується про їжу для себе і для неї. Через два тижні з'являються сліпі горласті пташенята, які безперервно вимагають їжі. Для дорослих шпаків настає гаряча пора. За кормом доводиться літати дуже далеко. Птахи приносять зразу по декілька комах, роблячи за день до 200 вильотів. Комахи, черв'яки, равлики, більшість з яких шкодять сільському господарству, складають основу їжі. Ще через два тижні шпаченята покидають батьківське гніздо. Пір'я в них стає чорним або бурим, часто прикрашене білими крапками. Такими вони будуть, поки не вилиняють.

Домашні птахи

   Гуска - один з найпоширеніших домашніх птахів. Тулуб товстий, груди широкі й опуклі, шия довга й рухлива, голова звужена з боків. Під довгим дзьобом -шкіряна складка, біля його основи - наріст, а на середині - носові отвори. Кінець дзьоба твердий і гострий, краї вкриті роговими пластинками, за допомогою яких затримується корм і відціджується вода. Ноги короткі з чотирма пальцями, з'єднані плавальною перепонкою. Ходить по землі повільно, добре плаває, гребе лапами, як веслами. Пір'я щільно прилягає до тулуба, не пропускаючи воду. Пух, що знаходиться під пір'ям, добре зберігає тепло в найхолоднішій воді. Впродовж місяця гуска висиджує гусенят, до яких виявляє справжнє материнське піклування.
   Харчуються гуси зерном, травою, збирають наземні частини багаторічних трав, личинки комах. Завдяки своєму м'ясові та пухові є цінним домашнім птахом.
   Качка. Цей вид птахів розводять заради м'яса й жиру, а також пуху і пір'я. Тулуб качок овальний, хвіст широкий, голова зверху приплюснута, шия вигнута, дзьоб широкий і плаский, ноги короткі з трьома пальцями, з'єднаними перетинкою і спрямованими вперед. У воді плавають набагато швидше, ніж ходять по землі. Каченята, що вилуплюються з яєць, добрі плавці. Годують качок тричі на день зерном або вологою сумішшю з висівок, кісткового борошна і картоплі, корму часто додають товчене вугілля, крейду, гравій. Весь день вони провод на воді, добуваючи корм: водяні рослини, дрібні ракоподібні, комахи, слим. На березі скубуть траву, поїдають комах.
   Кури, їх розводять заради яєць та дієтичного м'яса. Батьківщина їхніх диких родичів - ліси Східної Індії. Крила короткі та слабкі. Ноги сильні з чотирма короткими пальцями, що ними кури вправно розгрібають землю, відшукуючи корм зерно, червів, личинок. Вони добре бігають по землі і погано літають. Для віддання яєць їм роблять спеціальні гнізда. Найбільш несучі породи дають по 250 яєць на рік. Курка висиджує курчат 21 день.
   Півень гарніший за курку. Хвіст у нього великий, візерунчастий, часто різнобарвний, вигнутий дугою. На голові - червоний гребінець, під дзьобом - шкір ста червонувата борідка. Груди виступають уперед. На кінчиках ніг гострі відростки - шпори, що ними півні ранять один одного, коли б'ються.