Все віддамо заради дітей!
Україна, Закарпатська область, Виноградівський район, смт. Королево, вул. Молодіжна 47

Гризуни
   Гризунів налічують 1597 видів, 125 із них живе в нашій країні. Більшість з них дуже легко пристосовується до найрізноманітніших умов. Серед гризунів є тварини, які розселилися по світу разом із людиною і стали постійними ії супутниками.
   Майже всі гризуни їдять рослинну їжу, але серед них є і комахоїдні, і навіть хижаки - такі, як щур.
   Всі гризуни рухливі, активні впродовж усієї доби. Але деякі в несприятливих умовах у відповідні пори року можуть впадати у сплячку.
   Всі гризуни стають дорослими уже через 2-3 місяці і можуть розмножуватися. Деякі приносять потомство по 5-6 разів на рік і кожного разу по 8-15 дитинчат.
   Є серед гризунів і добрі плавці, наприклад, бобер. Він ще чудовий будівельник, лісоруб. Не поступаються боброві в мистецтві плавати і ондатра, і нутрія.
   Але якщо гризунів надто багато, вони завдають шкоду. Страждають від них плодові дерева, польові, городні, лісові рослини, харчові продукти. Уявіть собі, скільки вони знищують зерна, якщо лише один сірий хом'як запасає на зиму 800 г. Шкодять вони техніці і спорудам, особливо щурі. Часто гризуни переносять і поширюють інфекційні хвороби.
   Білки, ондатри, сурки, нутрії, бобри дають цінне хутро. Лісові миші та інші гризуни є основною їжею цінних промислових тварин - куниці, соболя, лисиці, песця.
   Миша-крихітка - найменший гризун. її довжина 5-7 см, такої самої довжини і хвіст. Це спритне звірятко лазить по стеблу до хлібного колоска, щоб поласувати зерном, її гніздечко-кулю можна знайти на стеблах трав, гілках кущів висоті одного метра над землею.
   Тушканчики - нічні жителі пустель - скачуть на задніх лапах, неначе ке ру, - так їм зручніше рухатися по сипучому піску.

Хижаки

   Хижаки - це тварини, їжею для котрих слугують інші тварини. Всі вони пристосовані для захоплення і забивання здобичі: гострі кігті, зуби, дзьоб спеціальні щелепи тощо. Ці тварини полюють, підстерігаючи здобич (інколи засідці) або переслідуючи її. Для першого способу потрібне маскування. У півночі песець (узимку), полярна сова, білий ведмідь мають білий колір -кольором снігу, в джунглях тропічні змії - строкате або зелене, тигр - смугасте забарвлення.

   На відкритих просторах степів і пустель полювати на здобич, підкрадаючись важко, тому пустельні хижаки, наприклад, гепард, мають довгі ноги, гострий зір. В лісі є де причаїтися. Тут головне - слух і запах. Тіло у лісових хижаків гнучке У птахів - короткі крила, довгі хвости. Все це допомагає їм робити швидкі маневри між стовбурів та сучків.

   Хижаки та їхні жертви в природі дуже тісно пов'язані між собою. Вони ма ють визначену ділянку перебування, яка забезпечує їх здобиччю. Мігрують тварини-жертви - за ними зараз же мандрують хижаки: тигр за кабаном (так і кажуть "пасе кабанів"); яструб, сокіл - за перелітними качками, куликами. Та взаємозв'язки хижака з жертвою людина використовує у своїй діяльності, наприклад, за великою кількістю чайок над морем рибалки виявляють косяки риб, Розмноження хижаків теж залежить від розмноження їхніх жертв. Мисливці знають: після "врожайного" року на гризунів чекай великої кількості лисиць, песці" куниць тощо. Птахи, котрі поїдають мишей (сови, канюки), в такі роки виводять потомство двічі, а то й тричі на рік. Хижаки дають невелике потомство, а у деякі роки зовсім не розмножуються. Вони регулюють склад мешканців лісу і виконують роль санітарів, оскільки їхньою здобиччю стають хворі, ослаблені тварини.
Отруйні тварини
    Тварини використовують отруту як для нападу, так і для оборони. У хижаків (змій, павуків, сколопендр, скорпіонів) отруйні залози сполучаються із зубами, щелепами або хвостом, що слугують для введення отрути у тіло жертви. Багато тварин захищаються за допомогою отрути від нападу хижаків: жуки-бомбардири виприскують струмінь їдкої рідини, жаби і джерелянки виділяють отруйну піну зі спинних, особливо шийних залоз.
    Отруйних тварин можна зустріти скрізь. Щоб уникнути небезпеки, треба знати їхні особливості, вміти їх розрізняти.
   У морях на півдні Далекого Сходу і тропіків можна зустріти чимало медуз-хрестовиків. Доторкнувшись до неї, людина відчуває сильний опік. Велика їх кількість може викликати параліч дихання, зупинку серця, що призводить до смерті.
   У тропічних морях шукачі раковин часто гинуть від молюска з гарною раковиною конічної форми. Варто лише взяти конус у руки, як з щілини висовується хоботок з гострою пилочкою. Легка подряпина - і в тіло необережного збирача раковин потрапляє отрута. Вона викликає сильні болі, рука німіє, потім з'являються інші ознаки отруєння - перебої в роботі серця, втрата свідомості.
   На голках їжаків є отруйний слиз, який при попаданні в рану викликає різкий біль і параліч м'язів.
   Багато риб мають на шкірі і особливо на плавникових променях отруйні залози. Скат-хвостокіл, який водиться у Чорному морі, озброєний зазубреною колючкою на хвості. Якщо хтось необережно стане на нього, той наносить удар своєю колючкою і вводить отруту.
   На суші особливо небезпечною вважають отруту павука-каракурта, тарантула, чорного скорпіона. Найбільш відомі з отруйних тварин - змії. Особливо небезпечною є отрута королівської кобри.
Звірі лісів
   Білка. Поширена у лісовій і лісостеповій зонах, у Криму. Це активне, рухливе звірятко вдягнуте влітку в руду, а взимку в сріблясто-сіру шубку. Живе на деревах. Кулясте кубло будує у верховітті з тонких гілок, липового лубу, моху, шерсті, лишайників. У білки може бути кілька хаток: основна і запасні, де можна перебути негоду, сховатися від несподіваного ворога, влаштувати склад їстівних запасів. Харчуються ці тваринки горіхами, насінням, грибами, ягодами, не гребують і пташиними яйцями та пташенятами. Головна їжа білок - насіння хвойних дерев. В особливо неврожайні роки залишають рідні місця і йдуть туди, де знаходять їжу. Вік білки, як і більшості гризунів у природі, невеликий - 2-3 роки, а в неволі при старанному догляді вони доживають іноді до 15. Парки багатьох міст прикрашають ці тваринки, які довірливо беруть корм із рук людей.
   Ведмідь бурий. Цей дуже сильний звір живе в лісах. Шерсть у нього жорстка, довга, густа, бурого кольору. Морда видовжена, вуха невеликі, округлі. Ноги товсті, лапи широкі, на кожній - по п'ять пальців з великими кігтями. При бігу чи ході спирається на всю ступню, перевалюючись із боку на бік, тому його називають клишоногим. Звір дуже швидко бігає, може стояти і ходити на задніх лапах, а передніми брати їжу. Спритно лазить по деревах, обхоплюючи їх лапами. Це - всеїдна тварина: їсть соковиті трави, овес, молоді гілки дерев і листя, корені рослин, ягоди, горіхи, жолуді, дуже любить мед. Але живиться і тваринною їжею (комахами, черв'яками, слимаками, рибою, яйцями, птахами), нападає на свійських тварин. На зиму залазить у барліг - яму, викопану де-небудь під корінням, вистелену травою і листям, лягає головою до лазу, прикриває морду лапою і спить до тепла. Якщо його потурбувати, він прокинеться, вийде з барлогу голодний і, шукаючи їжу, нападає на свійських тварин і навіть на людину.
   Вовк. Звір, схожий на деякі породи собак, вкритий сірою або димчастою шерстю. У нього широкі груди, втягнуті боки, високі сильні ноги, які дають змогу швидко і довго бігати. Великий волохатий хвіст тримає прямо. Стоячі рух вуха добре вловлюють звуки. Живуть вовки сім'ями у гаях, невеликих лісах, степових ярах неподалік від населених пунктів, біля яких пасуться череди корів, свиней і коней. На цих свійських тварин, а також на зайців, птахів, гніздяться на землі, полюють вовки. Це дуже небезпечний і сильний звір, завдає великої шкоди сільському господарству.
   Вовчиці щороку виводять дітей у лігві - заглибленні в землі, яке знаходитьс в кущах або сухому горбі серед болота, у заростях очерету, завжди недалеко від води, струмка, річки, озера. Самець піклується про самку і вовченят, годує їх. Взяті маленькими деякі вовченята приручаються і стають відданими своєму господареві.
   Заєць (родина гризунів). Поширений по всій Україні. Тіло вузьке, гнучке хвіст короткий. Задні ноги сильніші й довші за передні, тому тварина добре стрибає і швидко бігає. Ноги рятують його від ворогів. На голові нашорошено стирчать довгі вуха, які добре вловлюють звуки: слух добрий, очі спрямовані в різні боки, тому він може, не повертаючи голови, бачити навколо себе. Вдень спить у неглибоких ямках у густій траві, під купами хмизу або під товстим коренем старого дерева. Лягає у цю ямку зі стрибка, тому поблизу від неї не буває слідів Живляться зайці вночі, їдять гілки, кору дерев, соковиті частини трав'яниста; рослин, гризуть капусту, брукву, моркву на розташованих поблизу городах. Зуб такої самої будови, як у білки. Верхня губа роздвоєна.
   Зайчиха чотири рази на рік приводить малят, які народжуються зрячими. Нагодувавши їх, мати тікає. Перетравлюючи жирне молоко, зайченята сидять тихо. Знайти їх важко, бо вони непомітні серед трави і в них немає запаху. Через 3-4 дні голод змушує їх шукати корму. Вони зустрічаються з якою-небудь зайчихою, яка й годує їх. На 8-9 день у них виростають зуби, і вони починають живитися самостійно.
   Заєць-біляк живе у лісі. На зиму змінює рудувато-сіру шерсть на білу, але кінчики вух залишаються чорними. Біляк швидко бігає по снігу, не провалюючись, на його задніх лапах широко розставлені пальці, на яких до зими виростає густа шерсть.
   Заєць-русак живе у степах, відвідує переліски, посіви і сади. На зиму верхня частина його спини залишається сірою, а боки світлішають. У русака вузькі лапки, тому він добре бігає лише там, де сніг ущільнений.
   Кабан (або дика свиня, вепр) зустрічається майже в усіх кліматичних зонах. Це найпоширеніший і найчисленніший вид сімейства свиней, родоначальник до­машніх. Він відрізняється від них більш струнким і сильним тулубом, відносно довгими ногами і мордою, добре розвиненими іклами і щетиною. Звичайна маса 60-150 кг, великі кабани-сікачі важать до 275 кг. Це сильна, рухлива і розумна тварина, цінний мисливський звір. Під час полювання часто затаюється в чагарниках і, не поворухнувшись, пропускає мисливців буквально за кілька кроків від себе. Кабан може бути небезпечним і для людини, особливо коли він поранений.
   Живуть у густих чагарниках, зустрічаються в горах і в найрізноманітніших лісах, що чергуються з полями, болотами, галявинами. Основна їжа - корені, кореневища, бульби і цибулини рослин. Крім того, вони поїдають жолуді, горіхи, плоди, збираючи їх із землі. Там, де кабанів багато, ліс нагадує погану оранку, тварини переорюють усю лісову підстилку. Іноді вони виходять на поля - риють картоплю, знищують посіви кукурудзи і проса. У кабанів народжується 4-12 поросят. Свиня влаштовує для них справжнє гніздо з хмизу, бур'яну і трави, з дахом і входом. Перший тиждень, ідучи на пошуки їжі, вона прикриває поросят частиною підстилки, і вони тихо лежать у гнізді. Основний ворог кабанів -вовк. Особливо він небезпечний для них узимку, коли випадає багато снігу.
   Кріль (родина гризунів). Відомо близько 15 видів диких кроликів. В Україні дикий кролик зустрічається лише на південному заході. Дуже поширена домашня тварина. Дає дієтичне м'ясо, хутро, пух. На спеціальних фермах у власних господарствах розводять до 15 порід кроликів. Утримують кролів у клітках (одно-і багатоповерхових). Важливо, щоб у клітках було чисто і сухо: кролі дуже чутливі до вологи і протягів.
   Самиць і дорослих самців треба тримати окремо, в індивідуальних клітках.
   Кролі дуже плодючі. Крільчиха приводить від 1 до 14 дитинчат чотири, а то й п'ять разів на рік. Самиця влаштовує їм тепле гніздечко з пуху. Кроленята народжуються голими і сліпими, 10-12 днів годуються материнським молоком, а потім починають звикати до звичайної їжі. Через 45 днів кроленят переселяють до іншої клітки.
   Їжею для кроликів є комбікорм, жом, картопля, цукровий буряк, зерно, сіно, силос, різні трави.
   Лев. Дуже гарний і спритний звір, схожий на велику кішку. Шерсть жовта, коротка, гладенька. На шиї і на грудях самців довге темне волосся утворює кошлату гриву. На кінці довгого хвоста - пучок волосся. Ноги в лева дуже сильні з широкими лапами: кігті гострі, наче у кішки, і звички, як у кішок: вдень спить, а ввечері вирушає на полювання. Здобич завжди підстерігає у засідці, несподівано кидається на неї, завдає удару сильною лапою, розриває кігтями і гострими зубами. Нападає і на свійську худобу.
   Живуть леви в савані, тропічних степах із рідко розкиданими деревами і кущами та в пустелях Африки і Південної Азії. Жовтувате забарвлення шерсті робить їх малопомітними серед каміння й пісків пустелі.
   Левиця народжує двоє-троє малят, схожих на великих кошенят.

   Лисиця. За будовою тіла схожа на вовка і собаку. Мордочка довга, загострена, верхня губа трохи піднята. Очі з вертикальними зіницями добре бачать у темряві. Вуха стоячі, завжди нашорошені. Ноги сильні, лапи маленькі, їхні підошви взимку вкриті шерстю. Лисиця може довго і швидко бігати, ходить, трохи нахилившись уперед, скрадливо. Пухнастий довгий хвіст тримає на відльоті, час бігу він править за руля. Шерсть оранжево-жовта або руда в червоної лис і сріблясто-чорна в того виду лисиць, що водяться на півночі. Взимку шерсть довга, густа, пухнаста, навесні - на початку літа змінюється на коротку. Зуби лисиці за будовою такі самі, як у собаки.

   Полює присмерком або вночі на птахів, зайців і їжаків. Скрадається до здобичі непомітно, несподівано кидається на неї, хапає гострими зубами. Любить наче кішка, "погратися" з пійманою здобиччю. Взимку тримається полів і лугів полює на зайців і мишей. Своїм тонким чуттям і слухом вона визначає місце де під снігом копошаться і пищать миші, швидко розгрібає передніми лапам сніг і хапає здобич. Знищуючи мишей, приносить користь, бо допомагає боротись зі шкідниками полів.

   Малят виводить у глухому лісі, в глибокій просторій норі з кількома виходами. Лисенята швидко ростуть. Батьки приносять їм поранених птахів і звірів привчають убивати їх. Восени лисенята починають самостійне життя. Взяті з нори маленькими добре приручаються.

   Лось. Найбільший зі звірів, які живуть у наших лісах. Він більший за корову» і вищий за коня. Шерсть сірувато-бурого кольору, жорстка. Морда довга, горбата, вуха великі. У самця на голові широкі великі роги. Ноги довгі, сильні, копита широкі з гострими краями. Ударами передніх ніг лось захищається від ворогів, убиває вовків і навіть молодих ведмедів. Швидко бігає, легко проходить через болота, бо під час ходи по грузькому грунту копита розсовуються, площа ступні збільшується і він не загрузає, добре плаває, пірнає.
   Лось живиться корою, гілками, травою, особливо полюбляє молоді осики. Навесні в лосихи народжується одне або двоє дитинчат, схожих на телят, вони легко приручаються і стають відданими людині.
   Мавпи. Живуть стадами в лісах Азії і Африки. Ведуть деревний спосіб життя. Лазячи по деревах, користуються всіма чотирма кінцівками, наче руками, по землі ходять, швидко стрибають з гілки на гілку, гойдаються на них. Живляться бруньками, соковитими плодами дерев, а влітку - яйцями птахів. У деяких місцях спустошують сади і городи.
   Самка дуже піклується про своїх дітей, годує їх молоком, а потім приносить їм комах, ягоди, пташині яйця.
   Мавп часто тримають у неволі. Вони дуже компанійські, наслідують дії людей.
   Олені. Великий звір із великими гіллястими рогами, які щовесни відростають і щорічно скидаються. Роги мають тільки самці. Забарвлення рудувато-буре. Ззаду - світла, іржасто-біла пляма. Налічують до семи видів оленів. Найменший з них - кабарга - важить усього 10-17 кг, а найбільший - до 600 кг.
  У природному стані зустрічаються у Карпатах та в Криму, але нині розмножуються в ряді лісових і степових мисливських господарств. Живуть у лісах і болотах, де знаходять для себе багато кормів: траву, листя, кору кущів і дерев, гриби, лишайники, хвощі, горіхи. Паруються у вересні-жовтні. У травні-червні самка народжує плямисте оленятко (зрідка двох), яке вже через тиждень може ходити за матір'ю.
   Виділяючи специфічний запах, дорослі олені визначають межі своїх володінь. Більшу частину року пасуться на одному місці, але іноді кочують на відстань до 200 км. Олені не бояться води, добре плавають.
   Надзвичайно цінуються молоді роги, вкриті ніжною оксамитовою шкіркою, так звані панти. З них виготовляють ліки - пантокрин. Раніше, щоб їх дістати, оленів відстрілювали, а тепер їм просто спилюють роги.
   Слон. Це найбільша наземна тварина. Водиться в лісах Африки і Південної Азії. Його сіра товста шкіра гола, лише на кінчику хвоста є пучок волосся. Коротке масивне тіло спирається на товсті, схожі на стовпи, ноги з п'ятьма пальцями на кожній. Шия дуже коротка, неповоротка. Великі вуха. Маленькі очі сидять глибоко. Ніс, що зрісся з верхньою губою, витягнутий у довгий хобот, на кінці якого знаходяться ніздрі і пальцеподібний виріст. Він відіграє роль органа дотику. Хобот, у якому є близько 40000 м'язових пучків, дуже рухливий. Слон може піднімати ним із землі великі й малі предмети, зривати і підносити до рота гілки, виривати дерева. З рота стирчать два бивні. Це дуже розвинуті різці, за допомогою яких тварина прочищає собі дорогу в лісі, захищається від ворогів. У щелепах слонів 24 кутні зуби, але діє одночасно лише чотири, решта перебуває в прихованому стані. Діючі зуби стираються через кожні 12 років. Замість них з'являються нові. Слонів ловлять, приручають, примушуючи носити вантажі, на них їздять. Годують сіном, сухими гілками, коренеплодами. Денна порція - близько 100 кг корму. Живуть слони 80-90 років.
Домашні тварини
    Вівці, Разом із собаками були одними з перших одомашнених тварин: людина приручила їх заради м'яса і вовни. Вовна густа, іноді закручена, білого, сірого, чорного, рудого кольорів. У ягнят шерсть кучерява. Голова вівці порівняно з тулубом велика. На лобі баранів є великі, загнуті донизу роги. На коротких ногах тільки по два добре розвинених пальці з копитами.
   За якістю вовни породи овець поділяються на тонкорунні, напівтонкорунні і грубошерсті.
   Як і корови, живляться травою, молодим листям. Узимку їх годують сіном, м'якою соломою, а в пійло додають трохи солі.
   Утримують овець у цей час у просторих і теплих хлівах, а подекуди впродовж року на підніжному кормі в степах або на гірських пасовищах. Вівця - одна з найкорисніших для людини тварина. З її вовни виготовляються чудові вовняні тканини для одягу, валяне взуття, в'яжуть теплі шапки, рукавиці, панчохи. Хутро йде на кожухи, а тонка шкіра - на взуття. Молоко використовують для виготовлення сирів. Кожного року навесні вівця приводить одне-двоє ягнят.
   Віслюк (рід Непарнокопиті) подібний до коня, але відрізняється меншими розмірами. Має недорозвинені копита і такі самі, як у коня, зуби. Хвіст схожий на коров'ячий, ноги порівняно з тулубом високі. Вуха довгі, рухливі. Шерсть частіше буває темно-сірої масті. Ця домашня тварина досить поширена в Криму, на Кавказі, у Молдові. Дуже витривала, може переносити тягарі вгору, проходити вузькими стежками, де не пройде кінь. Віслюк невибагливий до їжі, їсть грубий корм (бур'ян, реп'ях), але воду п'є лише чисту. Віслюка називають "живим барометром", бо перед негодою він видає неприємні звуки (підвиває).
   Кінь (рід Непарнокопиті). Ця велика, гарна і дуже сильна тварина може швидко і довго бігати, возити великі вантажі. У коня довгий тулуб на високих ногах. Захищаючись від ворогів (наприклад, вовків), він наносить сильні удари задніми ногами. На гарній видовженій голові є нашорошені вуха, які добре вловлюють, звуки. Очі великі, з повіками. Ніздрі широкі. Рот великий, з м'якими губами. На шиї грива. Хвіст із довгим волоссям. Шерсть коротка, гладка, блискуча, буває різної масті - біла, ворона, гніда, ряба в "яблуках".
   Зуби поділяються на різці, ікла (у жеребців) і корінні, з високими шорсткими зверху коронками, які добре перетирають рослинну їжу. їдять траву, сіно, овес.
   Кінь швидко звикає до людей і впізнає тих, хто за ним доглядає, стає відданим їм.
   Лошата народжуються зрячими і вигодовуються молоком матері. З молока кобили в Башкири готують дуже смачний і цілющий напій - кумис.

   Кішка одомашнена кілька тисяч років тому. В Єгипті вважалася священною твариною. Швидко звикає до будинку, в якому живе, оберігає дім і поля від мишей та щурів.

   Невелика тварина з гарною м'якою шерстю та пухнастим хвостом. На круглій голові - невеликі нашорошені вуха, які вловлюють найменший шурхіт, великі очі, які добре бачать у темряві. На мордочці - щетинисті вуса - орган дотику. Ноги короткі, з м'якими подушечками на пальцях, у яких ховаються гострі вигнуті кігті. Вони допомагають добре лазити по деревах, парканах. Помітивши свою жертву, скрадається, гарно витягуючи тіло, присідає і миттєво кидається на неї. Спійману здобич убиває великими гострими іклами, які виступають над усіма іншими зубами, і на поверхні яких є гострі зубці.

   Дуже охайна тварина. Постійно "вмивається", "зачісується". У цьому проявляється інстинкт хижака. Очищуючи свою шерсть, вона позбавляється від запаху, який може видати її присутність. Кішка мирно муркоче, коли сита чи пригріється на колінах господаря, фиркає і вигинає спину, коли їй загрожує небезпека.
   Самка дуже турбується про кошенят, які народжуються сліпими, вигодовує своїм молоком, постійно чистить і грається з ними. У цих іграх розвивається сила і кмітливість молодих тварин, починають проявлятися інстинкти майбутніх хижаків.
   Коза (рід Парнокопиті). У деяких порід (ангорські) вовна шовковиста, м'яка, з неї виготовляють дуже тонкі тканини, плетуть шапки, хустки та інші теплі речі. Кози дають густе, жирне та смачне молоко. Вуха у кози стирчать догори. Роги порожнисті, зігнуті назад. Чоло випукле, верхня губа гола, під нижньою -борідка. Шия довга, хвіст короткий. Високі стрункі ноги мають по два добре розвинені копита.
   Кози добре бігають і скачуть, а в гірській місцевості прекрасно можуть дертися по крутих схилах, чіпляючись за каміння. На відміну від баранів та овець, вони рухливі, спритні, жваві й допитливі, відгукуються на ласку.
   Коза їсть те, що й корова та вівця, але надає перевагу траві. Утримується у тих самих приміщеннях, що і вівця.
   Корова (ряд Парнокопиті). "Корова на дворі - обід на столі" - так говориться у народному прислів'ї. Ця тварина дає людям молоко, з якого виготовляють сир, сметану, маслопродукти, багаті на жир і легко засвоюваний білок.
   У корови довгий широкий тулуб, груди вузькі, боки сильно роздуті внаслідок дуже довгого кишкового тракту. Ноги сильні з чотирма пальцями. Добре розвинуті тільки два середні пальці, на які тварина спирається при ходінні. Хвіст довгий, мітлою. Ним корова відганяє комах. Тіло вкрите жорсткою шерстю.
   На великій голові - гострі, загнуті догори роги, великі вуха, що стирчать у різні боки. Широкі вологі ніздрі ведуть до носової порожнини з добре розвинутими органами чуття. Тварина за запахом відрізняє отруйні рослини від їстівних.
   Утримують корів у чистому, теплому, світлому приміщенні. Взимку їх щодня виводять на дво-тригодинну прогулянку. Влітку тварин пасуть на пасовищах та утримують без прив'язі.
   Чим краще годують корову, тим більше вона дає молока. Надій хорошої корови - 5000 л на рік, а рекордсменки дають 10000-20000 л.
   Корова щорічно народжує по одному теляткові, яке з першого дня може стояти на ногах.
   Свиня (рід Парнокопиті). Предок свині - дикий кабан. Одомашнена вона ще в кам'яному віці.
   У свині важкий жирний тулуб. Короткі ноги мають по чотири пальці - два добре розвинені, вкриті копитами, й два недорозвинені. Шия товста і коротка, голова клиноподібна. Ніс має форму п'ятака. Ним тварина намацує і за запахом знаходить їжу. Маленькі очі з повіками сидять глибоко.
  Це всеїдна тварина, яка швидко росте, нагромаджуючи м'ясо й сало. Зуби у неї дуже розвинені - великі різці, корінні, ікла і тупогорбисті. Утримують свиней у хлівах чи за огорожею.
   Свиноматка приводить двічі на рік по 10-12 поросят.
   Собака. Її дикими родичами вважають шакалів та вовків. Людина вивела різноманітні породи собак, які розрізняються за кольором шерсті, розміром (крихітні - японські, великі - сенбернари), формою морди (сильно видовжена у хортів, коротка тупа - у бульдогів), вух (стоячі - у лайок, великі звисаючі - у спанієлів), голосом (дзявкання у лайок, хрипкий басовитий гавкіт у вівчарок). Ноги у собаки відносно довгі (передні дещо коротші за задні) і тонші, ніж у кішок. Вони добре бігають, але не можуть так стрибати, як кішки. На лапах пальці з кігтями, які не витягуються.
   Сторожові собаки (шпіци, вівчарки, дворові) мають дуже тонкий слух, часто насторожуються, піднімаючи вуха. Це допомагає їм краще сприймати звуки. Слизова оболонка носової порожнини дуже чутлива до сприйняття запаху.
   Зубна система у собаки така сама, як у кішки, лише корінних зубів більше. Харчується не тільки м'ясом, але й рослинною їжею.
   Щенята народжуються незрячими і прозрівають лише через 10-12 днів. Самка годує їх молоком, вилизує, чистить, грається з ними.
   Собака - вірний друг людини, завжди віддано служить їй, охороняючи дім і стадо, допомагає на полюванні, замінює на Півночі коней.